sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Pietolan parempi laiva


Vanhempi pojanpoikani oli nelivuotias, kun teimme ensimmäisen risteilyn Tukholmaan - hän, tytär ja minä. Vietimme kaupungilla melkein kokonaisen päivän ja näimme kuninkaanlinnan vahdinvaihdonkin. Se oli mielettömän jännittävää ja aivan ihanaa nelivuotiaan mielestä.
       Kainosti hän tiedusteli jonkin ajan kuluttua: Mentäiskö mummu toistekin sellaiselle risteilylle?
       Se oli siis alku tradition muodostumiselle.
       Nuorempi pojanpoikani pääsi mukaan kaksi vuotta myöhemmin, ja sen jälkeen olemme risteilleet erilaisilla kokoonpanoilla jokseenkin kerran vuodessa. Kummallakin pojalla on käytynä ”oma kaupunki”: vanhemman kanssa vietettiin kerran vappua Riiassa ja nuorempi puolestaan pääsi päiväksi Pietariin.
       Yhteisiin risteilykokemuksiin kuuluu myös kaksipäiväinen visiitti Visbyhyn.
       On risteilty Vikingillä ja Siljalla varsin tasapuolisesti.

Jos risteilyt ovat olleet pojille mieluisia elämyksiä, ovat ne olleet sitä myös mummulle ja tädille – siitä huolimatta, ettemme kumpikaan ole minkään sortin risteilyihmisiä.
       Vaan lasten kanssa kaikki on toisin.
      On tavattu Viikarin kissa, jota metsästettiin vielä Tukholmassa; on halattu Muupeikko ja kiskottu hameenhelmasta Pikku Myytä, niin että saatiin se kiukustumaan ihan aidon pikkumyysti. On istuttu joulupukin sylissä ja vieressä, ja tietysti: on tavattu myös Remu Aaltonen.
      - Ei noi skidit voi mua tietää, sanoi Remu.
      - Kyllä niillä on kuuntelutettu Hurriganesia, täti kertoi.
      - Ihan tosi, ihmetteli Remu. Ja kätteli tyylikkäästi molemmat pojat.
       Tietysti on osallistuttu naamiaisiin, oltu merirosvona ja pikkupandana – on käyty lasten    discossa, jossa vanhempi pojanpoika hyvin nuorena joutui varsinaisen tyttölauman piiritykseen.
       Karaokeen ei ole osallistuttu, ja pallomeri taisi viihdyttää vain niillä varhaisimmilla risteilyillä.

Käydään syömässä hyvin – toisinaan buffet –ravintolassa, mutta parasta on myös poikien mielestä ollut meren herkkuja tarjoava a la carte –ravintola. On piipahdettu nauttimaan lasilliset viiniä ja lasten cocktailit.
       Mutta lasten kanssa risteilyillä ei varsinaisesti biletetä baareissa tai yökerhoissa eikä sen puoleen järjestetä hyttibileitäkään.
       Sen sijaan viime vuosina, sairauteni takia, pojat ovat ymmärtäneet, että mummun pitää välillä päästä hyttiin lepäämään, ja niinkin on tehty. Isommiksi vartuttuaan pojat ovat mainiosti osanneet kaksinkin kierrellä laivalla aiheuttamatta edes aavisteisia katastrofeja.
       Ennen aterialle lähtöä on ollut hauska nauttia aperitiivi hytissä – ja noiden lepotaukojen aikana kenties lasillinen kuohuviiniä. Pojat ovat saaneet limsansa.
       Ja, kuten sanottu, meillä kaikilla on ollut niin mukavaa.

Sitten tuli tämä Vikingin uusi uljas Grace.
       Ja oikeastaan vasta silloin opin tuon jo edellä käyttämäni sanan hyttibileet. Vikingin toimitusjohtaja katsoi asiakseen ilmoittaa, että sellaisten järjestäminen on kielletty.
       Minä näen punaista, kun luen sanan KIELLETTY.
       Tosin tämä Grace risteileekin Turusta Tukholmaan, joten olin vain lukemieni etukäteisihasteluiden jälkeen häiväyttänyt mielessäni ajatusta, että voisihan sitä ehkä… Mutta kuten sanottu: en pidä Gracen holhouspäätöksestä.
       Aivan varmasti voisin nauttia aperitiivini ennen ateriaa jossakin baarissa; talouteni ei siihen romahtaisi. Mutta lasillinen kuohuviiniä lepotauon aikana hytissä ei oikein onnistu Vikingin toimitusjohtajan kieltoperiaatteiden takia.
       Että voiko lasillinen kuohuviiniä olla kynnyskysymys? Kyllä se voi – kontekstista riippuen.

Eikä siinä kaikki.
       Kieltolaki ei miellyttänyt monia muitakaan suomalaisia – vaikka Ruotsissa kuulemma syntyneelle kiivaalle keskustelulle naureskeltiinkin.
       Niin toimitusjohtaja tuli julkisuuteen uudelleen perustelemaan kieltoja. Minusta hänen selvityksensä johtava ajatus oli, että Viking Grace on jotakin aivan muuta kuin rahvaskansalle tarkoitetut risteilyalukset. Karkeasti kiteytettynä: Viking Grace ei toivota tervetulleiksi köyhiä ihmisiä.
       Kuten sanottu: ne vähäiset alkoholipitoiset juomat, jotka tytär ja minä olemme hytissä nauttineet, eivät todellakaan kaada budjettiani.
       Mutta olen järkyttynyt siitä ylimielisyydestä ja loukkaavasta tavasta, millä yrityksen toimitusjohtaja esittelee luxuslaivansa käytäntöjä.
       Tosin lukemani perusteella kyseessä on melko tavallinen risteilyalus. Lieneekö siellä yhtä herkullista mereneläviin erikoistunutta ravintolaakaan kuin Siljan laivoilla…

Ainakaan ajallaan luxus Grace ei sitten lähtenyt paluumatkalle Tukholmasta, kun siinä oli havaittu jokin vika. En sitä enää muista – luin uutisen hajamielisesti, vähän huvittuneena netistä. Sain vain mieleen, miten miehelläni oli tapana tuollaisissa tilanteissa hymähtää:
       - Jumala rankaisee Pietolaa.




Ei kommentteja: