perjantai 16. marraskuuta 2012

Jokaisessa asuu pieni lehmä?


Kohtasin Milkakuun ensimmäisen kerran Kastrupissa matkalla Singaporeen, joten vuosi oli 1988. Sittemmin Milkakuusta tuli Pikku sammakkoprinssin toinen päähenkilö, nimihenkilön paras ystävä. Olin tavannut välivuosina hänet useita kertoja Sveitsissä ja minulle oli tullut sellainen mielikuva, että hän oli sveitsiläinen.
                 Syksyllä 1996, kun Pikku sammakkoprinssi ilmestyi, Milkakuh marssi valloitusretkelle myös Suomeen, ja violettisia suklaalevyjä ja –patukoita oli kaupan jopa jokikisellä Ärrällä. Vähän se minua harmitti – varsinkin, kun yksi kriitikko, joka muuten kirjoitti hellyttävän arvostelun kirjastani, viittasi tähän kaupalliseen kytkökseen, jonka toki ymmärsi tahattomaksi. Eniten minua harmitti, että Milkakuh´n kotimaaksi paljastui yllättäen Itävalta. Mutta siunattu olkoon tuo yhden kirjaimen ero ja ääntämystä vastaava kirjoitustapa: Milkakuu oli ja on sveitsiläinen.
                 * * *
Milkakuu oli ja on edelleen minulle hyvin rakas aivan niin kuin sammakkoprinssikin.
                 Kirjan ilmestymisen jälkeen sain monia Milkakuh –pakkauksia, pehmolehmiä, joita sisällön nautittuaan on voinut käyttää hyödyllisiin tarkoituksiin työmatkoilla: diginauhurin ja minidiscien kuljettamisessa, kameran pehmolaukkuna ja kynäkotelona – huolettomasti ne voinut sulloa isompaan laukkuun ilman pelkoa, että sisällöt loukkaantuisivat tai kolhisivat toisiaan.
                 Myös Milkakuh –käsilaukku minulla on.
                 Vähin erin aloin saada ystäviltä tuliaisina erilaisia lehmiä: nyökyttelevän sormisuola-astian Lontoosta, punaisen säästöpossulehmän Sveitsistä – ja muunnellen Helvi Juvosta siteeraan: siinä valkeita ristejä on - ihan niin kuin Sveitsin lipussa. Sain lehmän, joka nojaa kukkaruukkuun, ja kukkaruukussa oli pikkuinen kaktuslapsi. Se ei sittemmin sopeutunut elämään navetassa vaan nuukahti pois, joten lehmällä on nyt tyhjä ruukku.
                 Sain mukeja: kaiken värisiä ja kaikin tavoin lehmiä – yhden mukin pohjalla kurkistelee pikkuinen lehmä ja toisen mukin kahva on lehmänpää. Yksi rakkaimpia lehmiäni on enkelilehmä, jonka sain Hämeentien kotiin kodinpyhitys –juhlaa vietettäessä Arilta.
                 * * *
Lehmät valtasivat vitriinikaapit, joissa aikaisemmin oli säilytetty juhlaserviisiä. Mutta lehmiä kertyi myös käyttötarkoituksiin: pyyhkeitä, jotka on koristeltu lehmin, aamiaisastiasto Miina Äkkijyrkän hontelojalkaisin vasikoin, ja Miinan verhotkin tulivat keittiöön. Sain lehmälakanat – ja erilaisia pannunlappuja: niitä myydään varmaan satoina erilaisina versioina Tallinnassa.
                 Keittiössä on tietysti munakello, jossa lehmä istuu ylinnä hyvin ylevänä, ja kirjahyllyissä on kookkaita modernisti muotoiltuja lehmiä kirjatukina. Lehmästä kun nyt on niin moneksi…   
                 Viimeksi sain kirkkaanpunaisen lehmäkameran: sen toi tullessaan israelilainen ystäväni Edna, joka kuvistani oli huomannut minun keräävän lehmiä. Sijoitin sen vanhan lehmä –puhelimeni viereen: toimittajan työkalut, ajattelin. On siinä myös lehmänpäälyijykynä ja lehmäkuulakärkikynä…
* * *
Loppujen lopuksi kävi vielä niin, että lehmät saivat aidon ortodoksisen kytköksen, kun sain arkkimandriitta Sergeiltä kuulla, että Pyhittäjä Antoni Dimskin luostarin johtaja, igumeni Ignatij myös kerää erilaisia lehmiä!
Tosin hänen kokoelmansa on huikea minun vaatimattomaan kokoelmaani verrattuna: hänellä lehmiä alkaa isä Sergein kertoman mukaan olla jo tuhatkunta – minä en ole päässyt vielä kahteensataan…

Ei kommentteja: